Rekrutacja 21/22

Żywienie i wspomaganie dietetyczne w sporcie SP

Celem studiów jest przygotowanie nauczycieli wychowania fizycznego, animatorów sportu i turystyki oraz trenerów wszystkich dyscyplin sportowych w zakresie żywienia, które zapewni uzyskanie korzystnych efektów zdrowotnych u ludzi uprawiających sport rekreacyjny oraz optymalne osiągnięcia w sporcie wyczynowym z jednoczesną minimalizacją niepożądanych skutków ubocznych, spowodowanych intensywnym wysiłkiem fizycznym.

Przedmioty:

  • Podstawy anatomii
  • Podstawy fizjologii wysiłku
  • Podstawy biomechaniki
  • Podstawy dietetyki
  • Fizjologia żywienia człowieka
  • Pedagogika zdrowia – wybrane zagadnienia
  • Psychologia żywienia
  • Edukacja zdrowotna
  • Promocja zdrowego stylu życia
  • Dietoterapia i psychodietetyka
  • Nowe trendy w żywieniu człowieka
  • Suplementacja w sporcie
  • Dietetyka w sporcie
  • Seminarium dyplomowe
  • Wykład monograficzny i Praktyka zawodowa

 

Polecane strony