Rekrutacja 21/22

Dietetyka SP

Absolwenci studiów zyskują podstawową wiedzę medyczną i technologiczną z zakresu żywienia człowieka zdrowego w różnych okresach rozwojowych. Studia przygotowują również do planowania dietetycznego w różnego rodzaju schorzeniach wymagających diety. Studia skierowane są do absolwentów studiów przyrodniczych, technologii żywności, zdrowia publicznego.

Przedmioty:

  • Dietetyka pediatryczna
  • Podstawy towaroznawstwa produktów spożywczych
  • Wykłady monograficzne
  • Elementy socjologii zdrowia
  • Podstawy żywienia człowieka
  • Żywienie człowieka chorego
  • Fizjologiczne podstawy żywienia
  • Poradnictwo dietetyczne
  • Żywienie człowieka zdrowego
  • Higiena i toksykologia żywności
  • Prawna ochrona jakości zdrowotnej żywności
  • Żywienie kliniczne (pozajelitowe i dojelitowe)
  • Kliniczny zarys chorób
  • Psychologia zdrowia
  • Żywienie zbiorowe
  • Podstawy mikrobiologii żywności
  • Technologia gastronomiczna
Polecane strony